Home » , » IRON MAIDEN: Τα 10 καλύτερα τραγούδια με τον BLAZE BAYLEY!

IRON MAIDEN: Τα 10 καλύτερα τραγούδια με τον BLAZE BAYLEY!

IRON MAIDEN: Τα 10 καλύτερα τραγούδια με τον BLAZE BAYLEY!
Ήταν δύσκολο. Και πώς να μην ήταν άλλωστε. Όταν ο Blaze Bayley διαδέχθηκε τον Bruce Dickinson ως τραγουδιστής των Iron Maiden το 1993, αντικαθιστούσε τον αναντικατάστατο.

"Με τρόμαζε το γεγονός ότι θα γινόμουν μέλος των Iron Maiden". Δηλώνει ο Bayley. "Ήταν όμως και μια καταπληκτική ευκαιρία για μένα’’.
“Ήμουν οπαδός της μπάντας πριν γίνω μέλος. Αγαπούσα τη μουσική, την καταλάβαινα και είμαι πολύ περήφανος για τα τραγούδια που γράψαμε μαζί”

Ο Bayley δούλεψε με την μπάντα σε δύο δίσκους. Στο “The X Factor” του 1995 και στο “Virtual XI” του 1998 πριν την επιστροφή του Dickinson το 1999. Αν και αυτοί οι δίσκοι δε φτάνουν το μεγαλείο των προηγούμενων με τον Bruce, ωστόσο η μπάντα τα υποστήριζε πάντα. Και για σωστό λόγο. Όπως δήλωσε πέρυσι στο Classic Rock o Janick Gers:
“Κάναμε εκπληκτικά πράγματα με τον Blaze”

Ακολουθούν τα 10 καλύτερα κομμάτια των θρυλικών Iron Maiden με τον Blaze Bayley στα φωνητικά.

10. The Aftermath
Οι Iron Maiden έχουν τόσα τραγούδια αφιερωμένα στον πόλεμο όσα οι AC/DC για το rock ‘n roll και οι Judas Priest για το heavy metal. Το σπουδαιότερο κομμάτι των Maiden που αναφέρεται στον πόλεμο είναι το ‘’The Trooper’’. Εξίσου σπουδαίο είναι και το ‘’Aftermath’’ από το ‘’The X Factor’’. Στη στενόχωρη μελωδία του εντοπίζονται στοιχεία από το ‘’Beyond The Realms Of Death’’ των Judas Priest. Στους στίχους, θλιβερές εικόνες από ακρωτηριασμένα σώματα σε λασπώδη χαρακώματα. Βαρύ τραγούδι πραγματικά.

9. Virus
Στο πρώτο compilation album της μπάντας, ‘’Best Of The Beast’’, που κυκλοφόρησε το 1996 υπήρχε αυτό το καινούριο κομμάτι. Επρόκειτο για ένα ωμό κομμάτι, αναδύοντας ένα αίσθημα απειλής με τον τρόπο που το εκτέλεσε η μπάντα. Και οι στίχοι ‘’ο βιασμός του μυαλού είναι μια κοινωνική διαταραχή’’ αποδόθηκαν από τον Bayley με τρομερή ειλικρίνεια.

8. The Angel And The Gambler
Παραδόξως, το εκτενέστερο τραγούδι στο ‘’Virtual XI’’, που αγγίζει σχεδόν τα δέκα λεπτά είναι επίσης ένα από τα πιο catchy τραγούδια που έχουν γράψει ποτέ οι Maiden, ρυθμικά παρόμοιο με το ‘’2 Minutes To Midnight’’. Παρά τις όποιες αδυναμίες του κομματιού, όπως ο στεγνό ήχος από πλήκτρα και το φωνητικό ρεφρέν που αχρείαστα επαναλαμβάνεται. Το ‘’The Angel And The Gambler’’ είναι γκρουβάτο με ένα φοβερό κιθαριστικό σόλο από τους Dave Murray και Janick Gers, και το κατάλληλο attitude με το οποίο ο Bayley τραγουδά.

7. 2 Α.Μ.
Σε αυτό το ξεχασμένο τραγούδι από το ‘’The X Factor’’ υπάρχει μια στοιχειωτική εικόνα που διαφαίνεται τόσο στη μουσική όσο στους ιδιαίτερα σκοτεινούς στίχους, εικόνα η οποία μένει στο μυαλό εκείνου που τραγουδά. ‘’Προσπαθώντας πολύ να δω τι υπάρχει για εμένα εκεί έξω, εδώ είμαι πάλι, μόνος μου’’.

6. Blood On The World’s Hands
Βαθιά καταχωνιασμένο προς το τέλος του ‘’X Factor’’ βρίσκεται ένα από τα πιο heavy τραγούδια των Maiden με ένα ιδιοφυές riff παράλληλα με το παίξιμο του Nicko Mcbrain που είναι σταθερά μάστορας στη δουλειά του. Το ‘’Blood On The World’s Hand’’ περιέχει όπως υπαινίσσεται ο τίτλος κάποιους από τους σκοτεινότερους στίχους του Steve Harris, με τον Blaze να παραδίδει μια ερμηνεία αντάξια του τραγουδιού.

5. Como Estais Amigos
Αυτό ήταν για τον Blaze Bayley, το πιο βαρύγδουπο τραγούδι που ηχογράφησε ποτέ με τους Iron Maiden. Πρόκειται για μια power μπαλάντα –στο στυλ των Maiden- αφιερωμένο στους Βρετανούς και Αργεντινούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τον πόλεμο για τις Νήσους Φώκλαντ. Ο τίτλος του τραγουδιού μεταφράζεται ως ‘’Πως είστε, φίλοι;’’ με τους στίχους του Bayley να είναι άκρως ποιητικοί. ‘’Θα χορέψουμε ένα χορό στο φως του ήλιου; θα πιούμε το κρασί της ειρήνης;’’. Και τέτοιοι στίχοι αξίζουν και έλαβαν μια ιδιαίτερη όμορφη ερμηνεία.

4. Man On The Edge
Η πίστη που είχε ο Steve Harris στον Blaze Bayley φάνηκε ξεκάθαρα όταν το “Man On The Edge’’ κυκλοφόρησε ως το πρώτο single από το ‘’X Factor’’ το τραγούδι σήμα κατατεθέν για τους καινούριους Iron Maiden. Ο Harris είχε γράψει εξ ‘ολοκλήρου πολλά από τα πιο σπουδαία τραγούδια του θρυλικού συγκροτήματος, αλλά για το συγκεκριμένο στη σύνθεση συνέβαλαν ο Bayley με τον Janick Gers. “Έγραψα όλους τους στίχους και την μελωδία” δηλώνει ο τραγουδιστής. “Και το γεγονός πως μια από τις ιδέες μου επιλέχθηκε ως το πρώτο single του νέου δίσκου σήμαινε πάρα πολλά για μένα’’. Οι στίχοι του Bayley εμπνεύστηκαν από την ταινία Falling Down του Michael Douglas, ο τίτλος της οποίας επαναλαμβάνεται στο ρεφρέν. Και ενώ η μουσική του Gers είχε την ταυτότητα των παλιών Maiden, στο κομμάτι ακούγεται κατά ένα τρόπο η προηγούμενη μπάντα του τραγουδιστή οι Wolfsbane.

3. Futureal
Το εναρκτήριο τραγούδι από το ‘’Virtual XI’’ είναι ένα από τα οποία ο Blaze συνεχίζει να τραγουδά και σήμερα στις solo εμφανίσεις του. Πρόκειται για ένα τρίλεπτο καθαρού Maiden ήχου.

2. Sign Of The Cross
Επρόκειτο για ένα μεγάλο τραγούδι και μια μεγάλη δήλωση για το συγκρότημα. Το μονολιθικό 11λεπτο κομμάτι που σηματοδοτεί την αρχή του “X Factor” έθεσε τον τόνο για ένα σκοτεινό και συνάμα έντονο δίσκο. Ο Bayley περιγράφει το τραγούδι ως ‘’ένα μεγαλειώδες και καθοριστικό κομμάτι’’ και για αυτή την εκδοχή της σπουδαίας μπάντας ήταν. Γραμμένο αποκλειστικά από τον Steve Harris, το τραγούδι είναι βασισμένο στη γνωστό βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο ‘’Το Όνομα του Ρόδου’’ που στη συνέχεια μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Sean Connery. Η θριλερική ατμόσφαιρα της ταινίας μεταφέρεται απόλυτα στο τραγούδι, με ένα riffing αλά Led Zeppelin πίσω από ένα μεγαλειώδες ρεφρέν του Bayley που τραγουδά με απόλυτη αυτοπεποίθηση και κύρος.

1. The Clansman
Το σπουδαιότερο τραγούδι από την εποχή του Blaze Bayley στην μπάντα είναι ένα αυθεντικά κλασσικό Maiden κομμάτι. Πρόκειται για μια επική σύνθεση του Steve Harris στο ίδιο μοτίβο με προηγούμενους ύμνους όπως το “Rime Of The Ancient Mariner’’. Για τη σύνθεση του “The Clansman” ο Harris εμπνεύστηκε από το Braveheart του 1995 με πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Mel Gibson. Ένα ιστορικό δράμα που διαδραματίζεται τον 13ο αιώνα με τον Gibson στο ρόλο του William Wallace στρατηγού κατά τον Πρώτο Πόλεμο Ανεξαρτησίας των Σκοτσέζων έναντι των Άγγλων. Το “The Clansman” είναι ένα σπουδαίο τραγούδι με κλασσική Maiden-ική φόρμα. Galloping riff σε συνδυασμό με όμορφη μελωδία η οποία και σαμπλαρίστηκε στο “I Tried” της Αμερικανίδας R&B σταρ Brandy. Ο Bayley δηλώνει πως στους Iron Maiden βρήκε ‘’ένα τελείως νέο περιβάλλον για τη φωνή του’’. Το κομμάτι που βρίσκεται στο #1 της λίστας πιστοποιεί επακριβώς τη δήλωση αυτή. Τόσο σπουδαίο ήταν αυτό το τραγούδι όπως και το “Sign Of The Cross”, που παρέμειναν στο setlist των συναυλιών των Iron Maiden ακόμη και μετά την επιστροφή του Bruce Dickinson.




rockoverdose.gr
Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Comments

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. My Decibel - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger